Ha az USA déli államaiban élő afroamerikai lakosok anno nem stoppolják le az elnevezést, szerintem joggal hívhatnánk aranyló levesünket soul foodnak.
A valódi okára a mai napig nem jöttem rá, de a húsleves az az étel, amely lelkünket is táplálja. Talán azért mert van valami titkos közösség összetartó ereje, hiszen a magyar családok vasárnapi- és ünnepi ebédjének elengedhetetlen kezdő akkordja.
Tápláló sárgarépa, vitamindús petrezselyem, illatos zeller, kelbimbó és majdnem mindegy, hogy sertés levescsont vagy a nagyi udvarában nemrég még kapirgáló tyúk. Érzitek a gondoskodást? Bizonyítottan gyógyír ez minden testi és lelki fájdalomra és bánatra.
A legjobb az egészben a szertartásosság. A gondos kezek meghámozzák a zöldséget, a húst nagy műgonddal előkészítik aztán a tűzhelyre téve a már gyöngyöző leves illata belengi az egész családi fészket. Mikor anya, vagy a családfő a levest szűri a gyerekek az asztal köré gyűlnek és az édes sárgarépát majszolják vagy a csontról farigcsált frissen főtt húst villájukkal tormába vagy magos mustárba merítik.
Nagyon szeretem, hogy ezt az ételt is lehet gazdagítani idénytől függően. Nálunk ősszel kerül bele egy-két fej fűszeres gomba, nyáron egy-egy szál lestyán, télen pedig készülhet az igazi orja leves a nagyi frissen leölt sertéséből.
Hozzávalók
- 80 dkg (kb) sertés levescsont
- 4 szál sárgarépa
- 3 szár petrezselyemgyökér
- 1 kicsi zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál friss zellerzöld
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 1 kk. egész bors
- 1 kk. egész kömény
- só
- 2 babérlevél
- 1 félbevágott zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 kisebb burgonya
Opcionális
- 1 fél fej karalábé
- 2-3 db kelbimbó vagy 1 levél kelkáposzta
- lestyán
- 1-2 fej gomba
- fél maréknyi zöldborsó
- csontleves esetén 1 db szegfűszeg
Elkészítés
A gondosan megmosott levescsontos hideg vízben feltesszük főni. Amint melegedni kezd szürkés hab jelenik meg a víz felszínén ezt egy szűrő segítségével addig távolítjuk el, míg teljesen tiszta lesz a víz.
A megtisztított zöldségeket és fűszereket hozzáadjuk és hagyjuk hogy gyöngyözve, nem forrva följön legalább 1,5-2 órán át.
Leszűrjük. Lúdgége tésztát főzünk ki mellé.
A fehér damaszt terítővel megterítünk, rusztikus tányérokat helyezünk az asztalra, ha eddig nem tettük meg, bekapcsoljuk a Kossuth rádiót.
Ti hogyan készítitek a húslevest? Milyen zöldségekkel gazdagítjátok?