gastroERoUS

gastroERoUS

Húsleves, avagy hazánk soul foodja

2016. május 24. - _Mazsanna_

Ha az USA déli államaiban élő afroamerikai lakosok anno nem stoppolják le az elnevezést, szerintem joggal hívhatnánk aranyló levesünket soul foodnak.

A valódi okára a mai napig nem jöttem rá, de a húsleves az az étel, amely lelkünket is táplálja. Talán azért mert van valami titkos közösség összetartó ereje, hiszen a magyar családok vasárnapi- és ünnepi ebédjének elengedhetetlen kezdő akkordja.

Tápláló sárgarépa, vitamindús petrezselyem, illatos zeller, kelbimbó és majdnem mindegy, hogy sertés levescsont vagy a nagyi udvarában nemrég még kapirgáló tyúk. Érzitek a gondoskodást? Bizonyítottan gyógyír ez minden testi és lelki fájdalomra és bánatra.

A legjobb az egészben a szertartásosság. A gondos kezek meghámozzák a zöldséget, a húst nagy műgonddal előkészítik aztán a tűzhelyre téve a már gyöngyöző leves illata belengi az egész családi fészket. Mikor anya, vagy a családfő a levest szűri a gyerekek az asztal köré gyűlnek és az édes sárgarépát majszolják vagy a csontról farigcsált frissen főtt húst villájukkal tormába vagy magos mustárba merítik.

Nagyon szeretem, hogy ezt az ételt is lehet gazdagítani idénytől függően. Nálunk ősszel kerül bele egy-két fej fűszeres gomba, nyáron egy-egy szál lestyán, télen pedig készülhet az igazi orja leves a nagyi frissen leölt sertéséből.

leves2jav

Hozzávalók

  • 80 dkg (kb) sertés levescsont
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szár petrezselyemgyökér
  • 1 kicsi zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál friss zellerzöld
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 kk. egész bors
  • 1 kk. egész kömény
  • 2 babérlevél
  • 1 félbevágott zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 kisebb burgonya
 

Opcionális

  • 1 fél fej karalábé
  • 2-3 db kelbimbó vagy 1 levél kelkáposzta
  • lestyán
  • 1-2 fej gomba
  • fél maréknyi zöldborsó
  • csontleves esetén 1 db szegfűszeg
 

Elkészítés

A gondosan megmosott levescsontos hideg vízben feltesszük főni. Amint melegedni kezd szürkés hab jelenik meg a víz felszínén ezt egy szűrő segítségével addig távolítjuk el, míg teljesen tiszta lesz a víz.

A megtisztított zöldségeket és fűszereket hozzáadjuk és hagyjuk hogy gyöngyözve, nem forrva följön legalább 1,5-2 órán át.

Leszűrjük. Lúdgége tésztát főzünk ki mellé.

A fehér damaszt terítővel megterítünk, rusztikus tányérokat helyezünk az asztalra, ha eddig nem tettük meg, bekapcsoljuk a Kossuth rádiót.

 

Ti hogyan készítitek a húslevest? Milyen zöldségekkel gazdagítjátok?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroerous.blog.hu/api/trackback/id/tr711776915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása