-Na és mit szoktál enni a munkahelyeden?
-Mit ennék? Jacket-et és gravy-t.
Mondja a kiváló (és szarkasztikus) humorú unokatestvérem, Isti - Leedsben a.k.a. Stefan - aki a szigetországban él és dolgozik majd’6 éve.
Isti gasztro-szocializációját konyhatündér édesanyja alakította és határozta meg. Szóval gondolhatjátok, hogy a sima krumpli és hozzá laphusi valamint, valami rettenet szósz eléggé letaglózta a ködös Albionban. Nagy szerencse, hogy egész fiatal korától kiválóan főz, így nincs mindig a héjában sült burgonya és visszaforralt pecsenyelé fogyasztására ítélve.
Eszembe jutott még, hogy Jamie Oliver Feed Me Better kampánya során rossz példaként bemutatott, iskolai menzán kínált kolbászkák és ketchup sem a kulinária netovábbja.
Azért ne felejtsük el az sem, hogy a szigetország adta nekünk Dickens, Robbie Williams és Tom Hardy mellett Nigella Lawsont, Gordon Ramsayt és Keith Floydot!
Ezt a receptet pedig Gordon Ramsay egyik műsorában láttam és kihagyva a Worcestershire-szószt és egyéb brit úri huncutságokat gyakran elkészítem.
Pásztorpite
Hozzávalók
A raguhoz
- 1/2 kg darált sertéscomb vagy lapocka
- 3 ek. napraforgó olaj
- 2 szál sárgarépa
- 2 marék zöldborsó
- 1 fej hagyma
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- só és bors
- 2 babérlevél
- 60 dkg krumpli
- 1 ek. vaj
- pár löttyintésnyi tej
- nagy-nagy marék reszelt parmezán
Elkészítés
Magasfalú serpenyőben a kockára vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a sárgarépát, picit átmelegítjük, jöhet hozzá a darált hús. Pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, szükség szerint egy kis vizet. A lényeg, hogy ragu állagot kapjunk. Ekkor fűszerezzük bátran és mérsékelt lángon főzzük 15 percig. Ekkor jöhet a borsó és még 5 perc főzés. Lezárjuk, félretesszük.
A burgonyát megfőzzük sós vízben. Leszűrjük és úgy járunk el, mintha burgonyapürét készítenénk csak hozzáadjuk a sajtot.
Előveszünk egy csinos tűzálló tálat és beleöntjük a ragut a tetejére pedig a burgonyasipkát helyezzük ennek tetejére még egy kis sajtot szórunk.
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranyszínű lesz.
Mikor fogyasztjuk kisujjunkat eltartva emeljük az evőeszközt szánkhoz, magunkat kihúzzuk, fennkölten a királynőről diskurálunk és - elővéve a passzív szókincsünket is - a lehető legkörülményesebben fogalmazzuk meg mondanivalónkat.