gastroERoUS

gastroERoUS

Pásztorpite – Méghogy az angolok nem tudnak főzni

2016. május 31. - _Mazsanna_

-Na és mit szoktál enni a munkahelyeden?

-Mit ennék? Jacket-et és gravy-t.

Mondja a kiváló (és szarkasztikus) humorú unokatestvérem, Isti - Leedsben a.k.a. Stefan - aki a szigetországban él és dolgozik majd’6 éve.

Isti gasztro-szocializációját konyhatündér édesanyja alakította és határozta meg. Szóval gondolhatjátok, hogy a sima krumpli és hozzá laphusi valamint, valami rettenet szósz eléggé letaglózta a ködös Albionban. Nagy szerencse, hogy egész fiatal korától kiválóan főz, így nincs mindig a héjában sült burgonya és visszaforralt pecsenyelé fogyasztására ítélve.

Eszembe jutott még, hogy Jamie Oliver Feed Me Better kampánya során rossz példaként bemutatott, iskolai menzán kínált kolbászkák és ketchup sem a kulinária netovábbja.

Azért ne felejtsük el az sem, hogy a szigetország adta nekünk Dickens, Robbie Williams és Tom Hardy mellett Nigella Lawsont, Gordon Ramsayt és  Keith Floydot!

Ezt a receptet pedig Gordon Ramsay egyik műsorában láttam és kihagyva a Worcestershire-szószt és egyéb brit úri huncutságokat gyakran elkészítem.

Pásztorpite

 Hozzávalók

A raguhoz

  • 1/2 kg darált sertéscomb vagy lapocka
  • 3 ek. napraforgó olaj
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 marék zöldborsó
  • 1 fej hagyma
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • só és bors
  • 2 babérlevél
A burgonyás „kalaphoz”
  • 60 dkg krumpli
  • 1 ek. vaj
  • pár löttyintésnyi tej
  • nagy-nagy marék reszelt parmezán
 

Elkészítés

Magasfalú serpenyőben a kockára vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a sárgarépát, picit átmelegítjük, jöhet hozzá a darált hús. Pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, szükség szerint egy kis vizet. A lényeg, hogy ragu állagot kapjunk. Ekkor fűszerezzük bátran és mérsékelt lángon főzzük 15 percig. Ekkor jöhet a borsó és még 5 perc főzés. Lezárjuk, félretesszük.

A burgonyát megfőzzük sós vízben. Leszűrjük és úgy járunk el, mintha burgonyapürét készítenénk csak hozzáadjuk a sajtot.

Előveszünk egy csinos tűzálló tálat és beleöntjük a ragut a tetejére pedig a burgonyasipkát helyezzük ennek tetejére még egy kis sajtot szórunk.

Előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranyszínű lesz.

Mikor fogyasztjuk kisujjunkat eltartva emeljük az evőeszközt szánkhoz, magunkat kihúzzuk,  fennkölten a királynőről diskurálunk és - elővéve a passzív szókincsünket is - a lehető legkörülményesebben fogalmazzuk meg mondanivalónkat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroerous.blog.hu/api/trackback/id/tr9111776919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása