gastroERoUS

gastroERoUS

Déli part – a sziklaszilárd pont

2016. július 04. - _Mazsanna_

„Az ember egyetlen állandó tulajdonsága a változás képessége.” – Vallja Oláh Attila, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának egyetemi tanára. Tudományosan megalapozott tény tehát, de vajon tudunk-e és akarunk-e mindig lépést tartani a korral? A változásokkal szembeni gyors reagálás, az adaptivitás, az innovatív gondolkodás tetszik vagy sem, elengedhetetlen manapság az üzleti- és magán-, de még a gasztro-életben is. Nagy elvárás ez, valljuk be. Folyton megújulni, tanulni, építkezni nagy erőbedobást igényel.

Milyen szerencse, hogy a mindennapok diktálta nagy fordulatok és fejlődés közepette akadnak biztos pontok életünkben. Sziklaszilárd puzzle darabjai a nagy kirakósnak.

Pont ilyen állhatatos, kibillenthetetlen pont a gyönyörű Balaton déli partja statikus strandjaival. Gyermekkorom óta visszatérő vendég vagyok családtagjaimmal, barátaimmal. A büfés bódék, a képekkel illusztrált menüsorok, a németül kiírt éttermi felhozatal, a fehér pólós, fáradt lángosos mind hozzátartoztak a nyári díszlethez.

Húsz év alatt sok minden történt. Kétszer másik városba költöztem, elvégeztem az egyetemet, új barátokat szereztem, szeretteim haltak meg és új családtagok érkeztek, eladtuk a házat, ahol felnőttem, de a déli parti strand maradt a régiben. Mint Wass Albert versében: „A víz szalad, a kő marad.”

Változatlan a bódék fakó színe, a hekk utóíze, a zacskós krumpli ránk nehezedő szaga, a pizzák egyhangú feltétje, a tejföl víztől híg állaga, a tulaj nemtörődöm hozzáállása. Egy valamiben követik csak a világ lépteit. Az árakban.

Szerencsére e téren is létezik a best practice. A divatos street food mintájára kiemelkedőben van a beach food közösség.

Viszont azt a vendéglátóst, aki nem veszi komolyan az éhes strandolót, aki képes, de nem hajlandó a változásra ne ajándékozzunk meg nehezen megkeresett fizetésünk egyetlen forintjával sem! Inkább készítsünk otthon uzsit, amit hűtőtáskában elvihetünk magunkkal. Íme néhány tipp.

 Ezt vidd magaddal a déli partra műanyag dobozban, hűtőtáskában:

  • felkockázott görög és sárgadinnye
  • aszalt és friss kajszibarack
  • mogyoró és mandula
  • zöldsaláta keverék (mellé kicsi üvegben vinaigrette öntet)
  • felszeletelt paradicsom, uborka, paprika és a nagy kedvenc: kovászos uborka
  • felszeletelt házi kenyér, piadina vagy tortilla lap
  • hajszál vékonyra szelt jó minőségű szalámi és/vagy kolbász
  • főtt, csöves kukorica
  • felkockázott avokádó
  • citromos víz
  • atombiztos hűtőtáskában: kemény sajtok, házi sonka

Ha pedig nincs kéznél 300 l-es hűtőtáska és/vagy izmos férfiember, aki a fentieket cipeli készíts néhány szendvicset mexikói módra!

Pirított kukorica, salsa és avokádó tortilla lapban

Hozzávalók

  • 6 tortilla lap
  • 4 cső kukorica
  • 3 érett, édes paradicsom
  • 1 chili paprika
  • fél fej lilahagyma
  • 2 ek. olíva olaj
  • 1 lime leve
  • só, bors, pici cukor
  • 2 érett avokádó

Elkészítése

A kukoricát megtisztítjuk és megfőzzük (forrástól számított 10 percig). Lepergetjük a csőről a szemeket és száraz serpenyőben megpirítjuk. A salsához a felkockázott paradicsomot, lilahagymát a lime levével, olajjal, pici cukorral, sóval és borssal, chilivel összekeverjük. A tortilla lapba halmozzuk a kukoricát, az avokádót és a salsát.

[caption id="attachment_646" align="aligncenter" width="598"]DSC_1563 Otthon tejföllel, a strandon salsával[/caption]

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroerous.blog.hu/api/trackback/id/tr3411776931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása