gastroERoUS

gastroERoUS

Édes’Égbolt – Hullámtörő sütiző Nagykanizsán

2016. május 04. - _Mazsanna_

Dominó és béka. Hacsak nem zalaiak vagytok, tutira nem tudjátok, hogy miről beszélek. Szóval képzeljetek el egy sütiszélekből (drop-outs), rengeteg rumaromából, esetleg egy kis lekvárból összegyúrt masszát, amelyet tégla vagy amorf, békaszerű testekké gyúrnak. Ezt követően csokibevonattal vagy iszonyú gejl, valószínűtlenül zöld cukormázzal borítják őket attól függően, hogy a társasjátékdarabra vagy a kétéltűre emlékeztető „sütit” akarják a cukiba betévedők torkán lenyomni, azzal a felkiáltással, hogy semmi ne vesszen kárba.

Bár konzervatív és gyökereihez ragaszkodó embernek tartom magam, a Zala kocka, gyümölcszselés szelet, banánkocka és a fenti rettenetek láttán mindig egy kicsit elkeseredem a kávézókban.

Nagy szerencse, hogy a cukrászatot is megillető innovatív, kreatív látásmód megérkezett - Nagykanizsára is!

Czeglédi Mária, vagy ahogy családja és barátai ismerik, Zonka sütijével először 2013. nyarán találkoztam, amikor beköltözött a dél zalai város inkubátorházába startup vállalkozása, azaz az Édes’Égbolt sütiző és sütigyár.

zonka

A költözés közepette, a nagy sürgés-forgásban Zonka aprósüteményekkel lepett meg minket, az inkubátor dolgozóit. Csokipasztillás kekszek, azaz cookies és mandulás, falatnyi francia süti, financier került a tányérra. Akkor már tudtam, hogy itt bizony nem a mignont és a hatlapost kell keresni a hűtőpultban. Végre!

Zonka, Mautner Zsófi szóhasználatával élve, egy igazi #gasztrocsaj. Közgazdász végzettséggel a kereskedelemben - vezetői pozíciót betöltve - és a vendéglátásban is gyakorlatra, tapasztalatra tett szert. Elmondása szerint a szállodaiparban töltött idő alatt először a sütik díszítése majd készítése annyira rabul ejtette, hogy rájött: ez az ő igazi útja. Cukrász suliba iratkozott hát. Mára pedig - az üzleti inkubátorház óvó öleléséből kibújva – szó szerint új "teret" hódít meg a kifinomult, trendi és csudafinom sütikkel, hiszen hamarosan Nagykanizsa belvárosába költözik!

Az Édes’Égbolt azért egyedülálló, mert Zonka a sütemények készítését anyai gonddal és odafigyeléssel végzi, felügyeli. Itt nincs ám állományjavító meg térfogatnövelő! Van viszont mandulaliszt, valódi tejszín, vaj és ellenőrzött gazdaságból származó friss tojás. Igazi kézműves, álom-finomságok kerülnek ki kezei alól. Mivel sok időt töltöttem pultja mellett, tudom, hogy valami elképesztő éhséggel és nyitottsággal követi szakmája új trendjeit. Hazai és külföldi irányzatokat egyaránt szem előtt tart. Fáradhatatlanul habosít, olvaszt, kever, pörköl, süt és - ami a legfontosabb - szenvedélyesen tanul és tanít. Svéd mandulatorta, pisztáciás, csokis csiga, mogyorós és csokis mini tart, New York cheese cake. Csak néhány a kedvenceim közül.

Szerintem (maximum 5 szakácssipka):  szakacssapkaszakacssapkaszakacssapkaszakacssapkaszakacssapka

Ma még az Inkubátorházban, nemsokára a belvárosban! ;)

edessegbolt

1. Az amerikai gyerekek és most már a mi kedvencünk is. Cookies! 2. Új trend: meztelen torta. 3. A jelszó: vintage.

Az Édes’Égbolt Facebook-oldalát megtalálod itt.

Édes napokat!

*Erus

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroerous.blog.hu/api/trackback/id/tr611776905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása