gastroERoUS

gastroERoUS

Etetni rafináltan

2016. június 13. - _Mazsanna_

A hagyományos ételekhez szokott szeretteinkkel valóban nehéz elhitetni, hogy van élet a rántott húson túl. Ezen a téren nagy gyakorlatra tettem szert, hiszen mindenféle trükköt bevetek, hogy olykor-olykor velem tartson az is, aki gyermekláncfűnek hívja a rukkolát.

Köszönhetően a rengeteg gasztro-impulzusnak az arra fogékonyak asztala egyre tarkább. De mi van azokkal, akik ösztönösen tolják el maguk elől a tányért, ha számukra ismeretlen étellel teli?

Bölcs pszichológusoktól tudjuk, hogy a változás az egyik legnehezebben emészthető jelenség. Legyünk tehát a konyhában is kíméletesek és ne cseréljük egyik napról a másikra a húslevest marokkói csicseriborsó levesre, a sertéssültet véres marha steakre vagy a rizst hajdinára!

Tehetjük viszont, hogy a napraforgó mellett tartunk otthon tökmag-, dió-, olíva olajakat. A rizses zsák mellé tehetünk kuszkuszt és bulgurt. A mozzarella mellől a hűtőpultból kivehetjük a brie-t, ementálit, parmezánt. A kerti salátára néha szórhatunk napraforgómagot, pisztáciát, kesudiót.

Nézd csak, én így csapom be a gasztro-konzervatívokat:

Parmezános, fűszeres bundában sült tőkehal bulgursalátával

Hozzávalók a halhoz

  • 1,5 kg tőkehal
  • 3 tanyasi tojás
  • 2 marék liszt
  • 3 marék durva őrlésű vagy házi kenyérmorzsa
  • oregánó
  • bors
  • 2 nagy marék reszelt parmezán
  • 4 ek. olíva vagy napraforgó olaj
  • 1 db citrom a tálaláshoz
 

Hozzávalók a bulgursalátához

  • 1 pohár bulgur
  • 2 pohár víz
  • 3 ek. olíva olaj
  • 3 db édes de kemény paradicsom
  • 1 db lilahagyma
  • fél kígyóuborka
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 8-10 levél menta
  • 1 citrom leve
  • só, bors
Elkészítése

A halat (ha fagyasztott kiolvasztjuk) bátran besózzuk. A szokott módon bepanírozzuk, de a morzsába frissen tört borsot, oregánót és parmezánt teszünk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 3 ek. olíva olajat oszlatunk el rajta. A sütőbe toljuk és ropogósra sütjük.

A burgurt alaposan megmossuk, kicsi olajon a tűzön átforgatjuk, kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük és mérsékelt lángon főzzük csakúgy, mint a rizst.

A salátához a zöldségeket pici kockára szeljük, hozzáadjuk a zöldfűszereket, a citromot, az olajat, sót és borsot majd összekeverjük a kihűlt bulgurral.

A salátát tányérba halmozzuk a halra citromot csepegtetünk. Tálaljuk, csendben figyelünk, a fogyasztónak pedig nem áruljuk el, hogy tabbouleh-t eszik.

[caption id="attachment_556" align="aligncenter" width="534"]IMG_201606160_0801 Ugyanaz jobb ruhában[/caption]

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroerous.blog.hu/api/trackback/id/tr9411776923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása