A hagyományos ételekhez szokott szeretteinkkel valóban nehéz elhitetni, hogy van élet a rántott húson túl. Ezen a téren nagy gyakorlatra tettem szert, hiszen mindenféle trükköt bevetek, hogy olykor-olykor velem tartson az is, aki gyermekláncfűnek hívja a rukkolát.
Köszönhetően a rengeteg gasztro-impulzusnak az arra fogékonyak asztala egyre tarkább. De mi van azokkal, akik ösztönösen tolják el maguk elől a tányért, ha számukra ismeretlen étellel teli?
Bölcs pszichológusoktól tudjuk, hogy a változás az egyik legnehezebben emészthető jelenség. Legyünk tehát a konyhában is kíméletesek és ne cseréljük egyik napról a másikra a húslevest marokkói csicseriborsó levesre, a sertéssültet véres marha steakre vagy a rizst hajdinára!
Tehetjük viszont, hogy a napraforgó mellett tartunk otthon tökmag-, dió-, olíva olajakat. A rizses zsák mellé tehetünk kuszkuszt és bulgurt. A mozzarella mellől a hűtőpultból kivehetjük a brie-t, ementálit, parmezánt. A kerti salátára néha szórhatunk napraforgómagot, pisztáciát, kesudiót.
Nézd csak, én így csapom be a gasztro-konzervatívokat:
Parmezános, fűszeres bundában sült tőkehal bulgursalátával
Hozzávalók a halhoz
- 1,5 kg tőkehal
- 3 tanyasi tojás
- 2 marék liszt
- 3 marék durva őrlésű vagy házi kenyérmorzsa
- oregánó
- bors
- 2 nagy marék reszelt parmezán
- 4 ek. olíva vagy napraforgó olaj
- 1 db citrom a tálaláshoz
Hozzávalók a bulgursalátához
- 1 pohár bulgur
- 2 pohár víz
- 3 ek. olíva olaj
- 3 db édes de kemény paradicsom
- 1 db lilahagyma
- fél kígyóuborka
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 8-10 levél menta
- 1 citrom leve
- só, bors
A halat (ha fagyasztott kiolvasztjuk) bátran besózzuk. A szokott módon bepanírozzuk, de a morzsába frissen tört borsot, oregánót és parmezánt teszünk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 3 ek. olíva olajat oszlatunk el rajta. A sütőbe toljuk és ropogósra sütjük.
A burgurt alaposan megmossuk, kicsi olajon a tűzön átforgatjuk, kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük és mérsékelt lángon főzzük csakúgy, mint a rizst.
A salátához a zöldségeket pici kockára szeljük, hozzáadjuk a zöldfűszereket, a citromot, az olajat, sót és borsot majd összekeverjük a kihűlt bulgurral.
A salátát tányérba halmozzuk a halra citromot csepegtetünk. Tálaljuk, csendben figyelünk, a fogyasztónak pedig nem áruljuk el, hogy tabbouleh-t eszik.
[caption id="attachment_556" align="aligncenter" width="534"] Ugyanaz jobb ruhában[/caption]