Barcelona, Consell de cent, hétfő délelőtt. A cirádás polgári épület egyik virágokkal borított erkélyén szépséges nő ül kecsesen fekete, lenge nyári ruhájában. Hullámos, hosszú barna haja finoman omlik a kovácsoltvas szék támlájára. Hevesen gesztikulál a mellette álló barátnője felé fordulva, kezében egy öblös borospohár narancslével teli. Alattuk lüktet a város. Az autók gyors egymásutánban szelik az utat, a kávézók teli, a turisták térképpel a kezükben tempóznak, hogy aznap legalább öt helyszín beleférjen. Én a Sagrada-hoz sietek, de nem tudok szabadulni a képtől. Pillantásom ott ragad az erkélyen. Hazautazásomat követően is sokszor felsejlik, ahogy a napfény vetette pici kristályok táncolnak a borospoháron, amit a napbarnított kéz tart.
Manarola, szombat délután. A Ligur-tenger hullámai a sziklákat csapdossák nagy morajjal. Egy sziklapadon ülök és próbálom elraktározni az aznap gyűjtött élményeket. A színes halászházakat, az éttermek illatát, a végtelen tengert újra és újra felidézem, hogy minden pici részlete meglegyen, mikor a hűvös ősz beköszönt. Az étteremben, amely mellett később elhaladok elegáns fiatal nő és férfi pici asztalnál caprese-t falatozik, egy másik pár pedig zsírpapírról harapja a frittata-t a padon.
[caption id="attachment_510" align="alignright" width="3840"] Sorakozó![/caption]
Utazásom folyományaként teleültettem virággal a pici erkélyem, tavasztól őszig a kinyitható kerti asztalon tálalok, igazi odaadással készítem a legegyszerűbb salátát, amit úgy fogyasztok, mintha csak ez az egy dolgom lenne aznap és azóta csakis talpas borospohárból iszom és kínálom a narancslét.
Szóval kicsit el kellett távolodnom, hogy észrevegyem azt, ami annyira kézenfekvő és közeli.
Legyünk nagyvonalúak, ha étkezésről van szó! Rátartiak, arisztokratikusak, mint a katalán szépség a szecessziós épület erkélyén.
Frittata
Hozzávalók 2 személyre
- 5 nagy tanyasi tojás
- 2 szál újhagyma
- 5 cm karikára szelt kolbász
- 1 marék könnyen olvadó sajt
- 2 ek. olíva olaj
- 1 marék bazsalikom és/vagy petrezselyem
A sütőt előmelegítjük. Az olajat egy magas falú serpenyőben (aminek tűzálló nyele van vagy ha olyanunk nincs, alufóliával becsavarjuk) felhevítjük. Rádobjuk a karikára szelt hagymát majd a kolbászkát, utána küldjük a felvert tojást. Hagyjuk, hogy az alja megszilárduljon ekkor rászórjuk a reszelt sajtot és betoljuk a sütőbe. Amikor megpirul kiszedjük és a felaprított zöldfűszerekkel díszítjük.
Előszedjük a legszebb tányérunkat és evőeszközöket, tálaljuk.
Mert egy rántottát is lehet ünnepélyesen enni (pláne, ha frittata-nak hívjuk).