„Miért hátul áll a csatár? A CSK-nak tulajdonképpen mi a szerepe?” És a nagy klasszikus: „Akkor ez most les volt?”
A kérdések hallatán Ő rám emeli tekintetét és csak ennyit mond: „Erus, hagyd ezt abba!”
Igen, vállaltan a legkevésbé sem értek a focihoz. Ezt nagyobb sporteseményekkor leplezendő – mivel a közösséghez tartozás élménye számomra is fontos - meccs közben néha bekiabálok, hogy szöglet! Kéz! Bedobás! Különösebb képzeteket azonban nem társítok hozzájuk.
A labdarúgás iránti rajongásom viszont pontosan fordított arányosságban áll nemzeti öntudatommal tehát, ökölbe szorított kézzel, a lakásban fel-le járkálva kísértem figyelemmel a magyar válogatott debütjét az EB-n. A góloknál pedig önkívületi állapotban éljeneztünk úgy, hogy három háztömbbel arrébb a nagyothalló nagymami is tudomást szerzett róla, hogy vezet a magyar csapat.
Folytatódjon bárhogy a bajnokság, magyar szívem örül és nagyon büszke.
Két nemzetiszín meccskaját ajánlok a szombati mérkőzésre:
Trikolor pizza
Hozzávalók a tésztához
- 40 dkg liszt
- 6 ek. olíva olaj
- 2,5 dl víz
- fél kocka friss élesztő
- só
- pici cukor
- fél fej vöröshagyma
- 2 ek. olíva olaj
- 1 üveg nagyi által télire eltett paradicsomlé
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- oregánó
- só, bors
- mozzarella karikára szelve
- fekete olívabogyó
- pár szelet jó minőségű szárított sonka
- sok-sok friss bazsalikom
[caption id="attachment_586" align="aligncenter" width="526"] Piros, fehér és zöld[/caption]
Elkészítése
A tésztával kezdjük. Az élesztőt a pici cukor kíséretében felfuttatjuk a langyos vízben majd hozzáadjuk a liszthez, belevegyítjük az olajat és a sót. Kidolgozzuk (de nem visszük túlzásba) és kelesztjük addig, amíg a feltéttel elkészülünk.
A mártáshoz megpirítjuk a hagymát olíva olajon, hozzáöntjük a paradicsomot, fűszerezzük, visszaforraljuk mártássá, mikor majdnem kész hozzáreszeljük a fokhagymát.
A tésztát egy tepsibe lapogatjuk, megkenjük a szósszal, ráhelyezzük a sajtot, olíva bogyókat és megsütjük. A sonkát és a bazsalikomot szigorúan a sütőből kivéve helyezzük a tetejére.
Grillezett cukkini mozzarellával és friss paradicsommal
[caption id="attachment_577" align="aligncenter" width="534"] A magyar zászló színei a tányéron is[/caption]
Hozzávalók
- 2 db cukkini
- 1 tk. kakukkfű
- só, bors
- 2 golyó mozzarella
- friss koktélparadicsom
A cukkinit hosszában felszeljük és lesózzuk, borsot őrlünk rá, meghintjük a kakukkfűvel. Grillserpenyőben megsütjük. A kész cukkini csíkokba mozzarella szeleteket bújtatunk és felgöngyöljük. Hozzá friss koktélparadicsom salátát fogyasztunk.
Tálaljuk. Szurkolunk. Nyerünk. Összeborulunk!
[caption id="attachment_581" align="aligncenter" width="521"] Juhééééj![/caption]