gastroERoUS

gastroERoUS

Krumplinudli fokhagymás-tejfölös sertéscombraguval

2016. április 22. - _Mazsanna_

nudli

Ez egy fúziós étel, amelyben a (szerintem tévesen csak az olasz konyhának tulajdonított) krumpligombóc, alias gnocchi, tetejére egy magyaros (Fokhagyma és tejföl! Hát nem borul rögtön nemzeti színekbe szívetek?) feltét kerül.

Fúziós olyan szempontból is, hogy a gnocchi receptet a Gasztroműhely séfjétől, a ragut pedig Krisztina unokatestvéremtől örököltem.

A gnocchi tipikusan egy olyan étel, aminek a készítése közben még inkább felszínre törnek a női és anyai ösztönök. A fodros, piros-fehér kockás kötényemet magam elé kötve lelkesen gyúrom a krumplit és a lisztet masszává, hogy aztán a pici, lisztben meghempergetett gombóckák vidáman ugráljanak a gyúródeszkáról a forró sós vízbe. Közben pedig elképzelem, ahogy a fiatal Sophia Loren táncoltatta a nudlikat a márvány konyhapulton római villájában. Biztos ő is így csinálta, nem?

[caption id="attachment_1493" align="aligncenter" width="284"]LOREN_Schutzumschlag_SIM.indd Majdnem így. :)[/caption]

A ragu lényege pedig, hogy jóóóó sok fokhagyma és a végén, a tűzről levéve, valamilyen friss zöldfűszer kerüljön bele.

Sok embert jól lehet lakatni vele! Hívd át a többieket is!

Hozzávalók:

A nudlihoz:

  • 660 g főtt, áttört burgonya (lisztes típusú)
  • 200 g liszt
  • 2 tojássárgája
  • só, szerecsendió
A raguhoz:
  • 80 dkg sertéscomb kockára vágva
  • 3 nagyon duci gerezd fokhagyma
  • 3 dl zsíros tejföl
  • só, frissen őrölt vagy tört bors
  • 3 ek. olaj
  • 1 nagy csokor petrezselyem
Elkészítés:

A gnocchival kedünk. A burgonyát megfőzzük sós vízben, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a lisztet, két tojás sárgáját. Ne féljünk a sózástól! Végül mehet bele a késhegynyi őrölt szerecsendió. Összegyúrjuk, majd egy kés tompa végével, vagy egy hablapáttal, 2 cm széles csíkokat vágunk, formázunk belőle. A krumplis tésztakígyót falatnyi darabokra szeljük, nem sajnálunk lisztes kézzel bánni velük! Lobogó, sós vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. Leszűrés után pici olajjal forgatjuk össze. A raguhoz a húst olajon zsírjára sütjük. Ez eltart egy darabig. Először pároljuk, majd barnára pirítjuk. A lényeg, hogy jó puhára készítsük. Közben sózzuk és borsozzuk. A fokhagymát ici-pici kockákra vágjuk és rászórjuk, majd a tejföllel összekeverjük és pár percig rotyogtatjuk. A tűzről levéve a gondosan felaprított petrezselymet rászórjuk.

Ajkunkat – olasz, csinos signora módjára - kirúzsozzuk. Parfümöt permetezünk dekoltázsunkra.

Tálaljuk.

nudli2

*Erus

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroerous.blog.hu/api/trackback/id/tr2511776895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása