gastroERoUS

gastroERoUS

Legyél te is pék! Bakó Eszter írása

2016. június 24. - _Mazsanna_

  „Leszaladok a boltba tejért meg kenyérért” kiabálom a családnak, miközben már a lépcsőn igyekszem a sarki ABC-be bevásárolni. Igaziból még gyümölcsöt is veszek, meg sajtot, és még ezt-azt, de ez a mondat úgyis olyan teljes, nem kell részletezni, benne van minden, alfától az omegáig. Az alfa volna a kenyér. Hiszen valahogy mindenhol ott van. A reggeliben, a vacsorában, a nyaralásban, a táborozásban, a lecsótunkolásban.

Szóval alapvető és mindennapi és nélkülözhetetlen… jó, de milyet válasszunk? Olyan sokféle van! Barna, fehér, tejeskávé színű, szétesős, szivacsos, színezett, savanykás, kerek, lyukas, mint az egyszeri madár csokija.

Együnk egyáltalán kenyeret? Főleg, hogy sokan hízásuk, rossz közérzetük, magas vércukruk okozójának tartják. Az írás ritmusa most az kívánná, hogy a „pedig nem is” fordulattal folytassam, de ez azért nem ilyen egyszerű. Mi is sokfélék vagyunk:

  • Ha vércukor problémákkal küzdünk, jól meg kell választanunk a kenyér minőségét. Ezen kívül, lehetséges, hogy számolnunk is kell, mert meghatározott, hogy hány dkg-t fogyaszthatunk el belőle. Azok a kenyerek, amik teljes kiőrlésű lisztből készülnek, több rostot tartalmaznak, mivel a mag héja is a lisztben van. Így csak lassabban emelik a vércukrot, ami egy sarkalatos pontja a diétának. Ezen kívül több vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz.
  • Ha fogyni szeretnénk, akkor egy egyszerű törvényt kell szem előtt tartanunk. Több energiát kell elégetnünk, mint amennyit megeszünk. Így, ha sok kenyeret eszünk, sokat kell mozognunk. Alapvetően, itt is jól kihasználhatóak a teljes kiőrlésű kenyerek, mert a több rost a fogyásban is a segítségünkre lehet.
  • Ha gluténmentes diétát tartunk, akkor olyan kenyeret kell választanuk, amiben nincs glutén, azaz, kerülnünk kell a búza, árpa, rozs és zab gabonákból készült termékeket. Kukoricalisztet, csicseriborsólisztet, rizslisztet stb. használhatunk helyette. Legjobb, ha otthon sütjük meg, pár hét alatt ki lehet tapasztalni egy jól beváló kenyér receptet. Fontos, hogy valóban laborleletekkel, esetleg biopsziás vizsgálattal alátámasztott diagnózisunk legyen, felesleges tartanunk a gluténmentességet, ha csak fogyni szeretnénk…
  • Ha emésztőrendszeri gyulladásunk van, akkor ne a barnát és ne is a meleg frissen sültet válasszuk, be kell érnünk pirított, vagy másnapos fehér kenyérfélével.

 Bármilyen diétáról legyen is szó, vagy csak arról, hogy valaki változatosan, egészségesen szeretne étkezni, abban helye van a kenyérnek. Szerencsésebb a teljes kiőrlésű, a fent elmondottak miatt, ami nehéz, tömör, igazi barna kenyér. És, hogy hol lehet kapni? Hát nagyon egyszerű: süssünk otthon! Nemcsak romantikus elképzelés, hanem megvalósítható gyakorlat is lehet belőle. Micsoda előny, hogy pontosan tudom mit tettem bele. Vagy milyen izgalmas kitapasztalni saját recepteket! Saját fűszerezés, vagy magválogatás, jó lehet-e benne a szárított paradicsom, vagy a fokhagyma? És ha fel tudunk kelni reggel, és frissen sült kenyér illattal ébresztjük a családot, akkor aznapra biztosan mi leszünk az első számú szuperhírók, ha más nem, legalább a saját szemünkben!

Bakó Eszter, dietetikus

[caption id="attachment_615" align="aligncenter" width="571"]IMG-20151128-WA0004 Süssük otthon![/caption]

 Rozsos baguette a Gasztroműhelyből

Hozzávalók
  • 50 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 50 dkg BL80 liszt
  • 50 g élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 20 g só
  • 4 ek. olíva olaj
  • 3,5-4 dl víz
Elkészítés

Mérjük ki a lisztet és szitáljuk bele egy nagy tálba. A vizet langyosítsuk fel tegyük bele a cukrot - ez fogja elősegíteni az erjedést – és oszlassuk el benne az élesztőt. Tegyük meleg helyre és várjuk meg amíg az élesztő „felfut” azaz összefüggő habszerű réteget alkot a víz felszínén.

A liszthez tegyük a sót az olajat és esetleg magvakat, aszalt paradicsomot, zöldfűszert, ahogy tetszik. Adjuk hozzá az élesztős elegyet és kezdjük összegyúrni majd dagasztani. Ez sokáig kell, hogy tartson. Csináljuk, amíg gyöngyözik homlokunk, de legalább amíg a tészta összetevői szép homogén egységet alkotnak.

Letakarva meleg helyre tesszük és ¾ órán át kelesztjük.

Ha megkelt újra átforgatjuk, átgyúrjuk, megformázzuk, sütőformába vagy tepsibe helyezzük, a legszebb konyharuhánkkal letakarjuk és még ½ órát kelesztjük.

Forró sütőbe dugjuk, körülbelül 3/4 óra múlva élvezhetjük a finom kenyér illatát.

[caption id="attachment_630" align="aligncenter" width="499"]12274329_146398375716412_117640817853829439_n Nagykanizsán így készülnek a kenyerek[/caption]

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroerous.blog.hu/api/trackback/id/tr9611776929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása