gastroERoUS

gastroERoUS

Jóból jobb

2016. szeptember 14. - _Mazsanna_

Ahogy azt a mai modern nők a Szex és New York óta tudják: az ötven az új negyven. Azaz az ötven éves nő megjelenését, fittségét, öltözködését tekintve olyan, mint a self-made kultúra, az önsegítő könyvek, fitness és életmód tanácsadó startupok elterjedését megelőző évek negyvenévesei (ha tudtok követni).

Csakhogy a mai ötvenes bige fiatalabb társainál tapasztaltabb, rátermettebb, rafináltabb, vagyis sokkal jobb!

Ezt a gondolatmenetet folytatva eszembe jutott még néhány hasonló párosítás: Dorko az új Converse, Tisza az új Adidas, Nagy Ádám az új Iniesta, Budapest az új Párizs. A világhálón szörfözve, a menő éttermek menüjét mazsolázva pedig ráébredtem még egy páros létjogosultságára, jelesül: a sertésszűz az új bélszín. Omlós, vaj puha és fűszerek nélkül is első osztályú csak könnyebben hozzáférhető (fizikailag és anyagilag is), az elkészítésénél sem kell izgulnunk, hogy másodpercek töredéke alatt túlsütjük, tehát sokkal jobb!

Persze, ahogy az unikumokkal általában, a sertésszűzzel is szeretettel és tisztelettel bánunk. Nem egy átlag keddi estén tálaljuk fel csak úgy lazán a kopasz konyhaasztalra. Én így tisztelegtem előtte:

Borskéregben sült sertésszűz gombás rizottóval

Hozzávalók a szűzhöz:

  • 1 kg sertésszűz
  • 3 ek. olíva olaj
  • 1 diónyi vaj
  • szigorúan frissen őrölt vagy mozsárban tört fekete vagy színesbors

Hozzávalók a rizottóhoz

  • 1 kisebb fej fehér vagy vöröshagyma
  • kisebb zeller fél gumója vagy 2 szál angol zeller
  • 2 dl fehérbor
  • 3 ek. olíva olaj
  • 1 bögre rizs
  • 2 liter zöldség vagy húsalaplé
  • ½ kg gomba (csiperke és ha módunkban áll válasszunk hozzá valamilyen markánsabb fűszergombát is)
  • 1 kk. kakukkfű
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 ek. vaj

Elkészítése

A rizottóval kezdünk. A felszeletelt gombát kevés olíva olajon megpirítjuk, sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. Félretesszük. Egy vastag falú serpenyőben felhevítjük az olajat és rádobjuk a kockára szelt hagymát. Üvegesre pároljuk és hozzádobjuk az apró kockára szelt zellert, tovább pirítjuk. A megmosott rizst hozzáöntjük és szépen átforgatjuk, hogy minden rizsszemet bevonjon az olaj.

A gyöngyöző alapléből egy-egy merőkanálnyit hozzáöntögetünk. Amint a rizs felkortyolta a lét újabb adagot öntünk rá. Ez a türelemjáték így megy, amíg a rizs megpuhul. A cél, hogy krémes, szaftos állagú ételt kapjunk. Ha ezt elértük, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat a felaprított petrezselymet és hozzákeverjük a gombát is.

Ugye tudjuk, hogy az univerzum az egyensúlyi helyzetekre törekszik, így a hosszan készülő rizs után a husit nagyon gyorsan elkészíthetjük.

A sertésszüzet gondosan, hideg vízben megmossuk, majd a vizet felitatjuk róla, amíg a hús szobahőmérsékletűre akklimatizálódik egy serpenyőt felhevítünk, ha iszonyú forró már 2 ek. olíva olajat oszlatunk el benne. A husit minden oldalára kérget sütünk. Egy alufólia darabra sok borsot őrlünk és meghintjük sóval is, a kérges husit ebbe hempergetjük és tepsibe helyezzük, vajat dobunk rá és a sütőbe toljuk 10 percre. Ha kész minimum 10 percet alufóliával letakarva pihentetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroerous.blog.hu/api/trackback/id/tr2811776941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása