gastroERoUS

gastroERoUS

Polenta a.k.a puliszka provanszi pirított zöldségekkel

2016. május 09. - _Mazsanna_

- Mit főzöl? – kérdezi apukám a tűzhely fölé hajolva.

- Polentát. – válaszolok, de már ismerem az ironikus riposztot.

- Azaz puliszkát – így apukám.

- Igen, így is mondhatjuk. – vágom rá, közben nyugtázom: jó, a világ a helyén van, apu nem vesztette el barátságosan szarkasztikus humorát.

Elnevezését attól teszem függővé, hogy mivel tálalom. Ha sós vízben főzöm meg a kukoricadarát majd kanállal kiszaggatom, pirított hagymát és szalonnát szórok a tetejére és tengernyi tejföllel teszem az asztalra, akkor puliszka. Ha főzés után sok-sok vajat és annál is több parmezánt keverek bele, majd pihentetem és megformázva grillezem, valamilyen pirított zöldséggel vagy hússal tálalom, akkor pedig marad a trendi polenta elnevezés.

Hát nem egyértelmű?

Ez a recept most épp az utóbbi.

Figyelem konzervatív gasztroértők! Szemeket becsukni! Újító étek következik.

Hozzávalók:

A polentához:

  • 125 g kukoricadara
  • 0.5 l víz
  • 1 ek. vaj
  • 4 ek. reszelt parmezán
  • 0,5 dl tej
A provanszi zöldségekhez:
  • 1 db nagyobb cukkini
  • 1 db padlizsán
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 db paprika
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, bors, provanszi fűszerek (vagy egyszerűen csak kakukkfű)
  • 2 duci gerezd fokhagyma
Tálaláshoz: reszelt parmezán

polenta_kollazs

Elkészítés:

A vizet és tejet feltesszük főni. Meg is sózzuk, persze. Ha elkezd gyöngyözni, lassan hozzáöntjük a kukoricadarát. Vigyázat, mert olyan, akár a Vezúv, kicsap! 3 percig vagy a csomagoláson jelzett ideig főzzük mérsékelt lángon. Lehúzzuk a tűzről, ha szükséges még sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. Belekeverjük a vajat és a sajtot. Egy nagyobb tányérra öntjük, hogy megdermedjen. A zöldségeket 1x1 cm-es kockákra vágjuk és összepirítjuk ebben a sorrendben: hagyma, paprika, padlizsán, cukkini. Fűszerezzük. Ha már majdnem kész hozzáreszeljük a fokhagymákat. A polentát tetszés szerint felszeleteljük. Hosszú csíkokra, hasábokra, körökre, háromszögre. Ahogy tetszik. Száraz grillserpenyőben meggrillezzük. A tejtől a forró rácsok guszta csíkokat hagynak majd rajta. Rusztikus tányérra szedjük a polentát, ráhalmozunk egy nagy adag zöldséget és parmezánt.

Vidáman elfogyasztjuk és a Patás (Rideg Sándor) soraira gondolunk:

„A legnagyobb istenáldás a kukoricagombóc.”

...hát, még ha a polentát ismerte volna… :)

*Erus

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroerous.blog.hu/api/trackback/id/tr6611776909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása