- Mit főzöl? – kérdezi apukám a tűzhely fölé hajolva.
- Polentát. – válaszolok, de már ismerem az ironikus riposztot.
- Azaz puliszkát – így apukám.
- Igen, így is mondhatjuk. – vágom rá, közben nyugtázom: jó, a világ a helyén van, apu nem vesztette el barátságosan szarkasztikus humorát.
Elnevezését attól teszem függővé, hogy mivel tálalom. Ha sós vízben főzöm meg a kukoricadarát majd kanállal kiszaggatom, pirított hagymát és szalonnát szórok a tetejére és tengernyi tejföllel teszem az asztalra, akkor puliszka. Ha főzés után sok-sok vajat és annál is több parmezánt keverek bele, majd pihentetem és megformázva grillezem, valamilyen pirított zöldséggel vagy hússal tálalom, akkor pedig marad a trendi polenta elnevezés.
Hát nem egyértelmű?
Ez a recept most épp az utóbbi.
Figyelem konzervatív gasztroértők! Szemeket becsukni! Újító étek következik.
Hozzávalók:
A polentához:
- 125 g kukoricadara
- 0.5 l víz
- só
- 1 ek. vaj
- 4 ek. reszelt parmezán
- 0,5 dl tej
- 1 db nagyobb cukkini
- 1 db padlizsán
- 1 csokor újhagyma
- 1 db paprika
- 2 ek. olívaolaj
- só, bors, provanszi fűszerek (vagy egyszerűen csak kakukkfű)
- 2 duci gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A vizet és tejet feltesszük főni. Meg is sózzuk, persze. Ha elkezd gyöngyözni, lassan hozzáöntjük a kukoricadarát. Vigyázat, mert olyan, akár a Vezúv, kicsap! 3 percig vagy a csomagoláson jelzett ideig főzzük mérsékelt lángon. Lehúzzuk a tűzről, ha szükséges még sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. Belekeverjük a vajat és a sajtot. Egy nagyobb tányérra öntjük, hogy megdermedjen. A zöldségeket 1x1 cm-es kockákra vágjuk és összepirítjuk ebben a sorrendben: hagyma, paprika, padlizsán, cukkini. Fűszerezzük. Ha már majdnem kész hozzáreszeljük a fokhagymákat. A polentát tetszés szerint felszeleteljük. Hosszú csíkokra, hasábokra, körökre, háromszögre. Ahogy tetszik. Száraz grillserpenyőben meggrillezzük. A tejtől a forró rácsok guszta csíkokat hagynak majd rajta. Rusztikus tányérra szedjük a polentát, ráhalmozunk egy nagy adag zöldséget és parmezánt.
Vidáman elfogyasztjuk és a Patás (Rideg Sándor) soraira gondolunk:„A legnagyobb istenáldás a kukoricagombóc.”
...hát, még ha a polentát ismerte volna… :)*Erus