gastroERoUS

gastroERoUS

Paradicsomos szalagtészta házi tésztából

2016. április 22. - _Mazsanna_

paradicsomos_teszta (1)

Igen, tudom, hogy a jelen recept nem illeszthető be számos, ma oly népszerű táplálkozási irányzat repertoárjába. Azzal is tisztában vagyok, hogy a low carb, nyersétel, paleo - és még sorolhatnám - diétát követők rögtön tovább kattintanak, de muszáj megosztanom a tésztaételek origóját.

Ez egy igazi comfort food, amit akkor eszünk, amikor esik az eső, összezördültünk szívünk választottjával, a főnök elégedetlenkedett a munkánkkal, az orrunk elől vitték el a cipőt, amit három hete nézegettünk a kirakatban, vagy durrdefektet kaptunk. Hozhatnék még példákat élethelyzetekre, de mindnyájan tudjuk milyen az, amikor csak arra várunk, hogy becsukódjon mögöttünk a lakásajtó, és jöjjön egy jel (egy jó kis paradicsomos tészta), ami elhiteti velünk, a világ igaziból mégis jó hely.

A minap egy Michelin-csillagos étterem szakácsának nyilatkozatát csíptem el, miszerint ő is paradicsomos tésztát fal a nap végén, ha nem a számításai szerint alakulnak a dolgok.

Megértem.

Ha nincs időnk vagy idegrendszerünk a házi tésztával bajlódni (igen, nem álltatok senkit, időt és nem kevesebb türelmet igényel) használjunk jó minőségű spagettit vagy pennét.

Hozzávalók:

A szószhoz:
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 ek. olíva olaj
  • egy csipet cukor
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • babérlevél
  • egy csokor bazsalikom
A tésztához:
  • 75 g búzaliszt
  • 75 g rètesliszt
  • 2 tojás
  • 1 ek olívaolaj
Tálaláshoz: zavarba ejtő mennyiségű parmezán

2-3 fő lakik jól belőle.

Elkészítés

A tésztával kezdjük. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd fóliába tekerjük és a hűtőbe tesszük, amíg elkészül a szósz. A szószhoz egy magasabb falú serpenyőben felhevítjük az olajat és rádobjuk a pici kockára szelt vöröshagymát. Megpirítjuk, majd hozzáöntjük a paradicsomkonzervet. A pici cukrot, sót, borsot babérlevelet hozzáadjuk. 20 percig mérsékelt lángon rotyogtatjuk. A cél, hogy annyi vizet veszítsen, hogy sűrű szószt kapjunk, ami bevonja majd a tésztánkat. Ha kész, a tűzről félrehúzva a két duci fokhagymát belereszeljük, a megmosott és kissé összetépkedett bazsalikomot beleforgatjuk. Ha selymesebbé kívánjuk tenni, akkor egy diónyi vajat elolvasztunk benne. A tésztát a hűtőből kivesszük, majd szobahőmérsékletűre „pihentetjük”. Ezt követi a türelemjáték. Akkora darabot szelünk és formázunk belőle, hogy a tésztanyújtón áttekerhessük a „legszélesebb” fokozatán, majd egyre keskenyebbre és keskenyebbre állítjuk a nyújtógépet.

tesztagep (1)

Ezt ismételjük, amíg a tésztánk elfogy. Ekkor lecseréljük a nyújtót késekre és szalagot formálunk a téglalapokból.

kesz_teszta (1)

A tésztát kifőzzük, leszűrjük, tányérba téve egy tisztességes adag paradicsomszószt kanalazunk rá.

Szigorúan összekeverjük és mesebeli mennyiségű parmezánt reszelünk rá.

A tányérral bevonulunk a nappaliba, puha takaróba csomagoljuk magunkat (a.k.a. bekucizunk) és már mosollyal az arcunkon falatozunk.

*Erus

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroerous.blog.hu/api/trackback/id/tr5111776887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása