gastroERoUS

gastroERoUS

Villásreggeli

2016. április 23. - _Mazsanna_

[caption id="attachment_67" align="aligncenter" width="511"]villasreggeli Yummm[/caption]

Nagy közhely, tudom, hogy a gyermekkorban észrevétlenül rögzült minták az embert végigkísérik élete során. Csak felnőtt fejjel leszünk olyan önreflexívek, hogy erre rádöbbenve megváltoztatjuk vagy mosollyal nyugtázva elfogadjuk a sémákat.

Múlt héten a reggeli készülődés közben vetődött fel bennem a kérdés: miért csak úgy indulhat a nap, hogy a közszolgálati csatorna híradását hallgatom, miközben a fogamat mosom vagy mélán állok a ruhásszekrény előtt és pikírt megjegyzéseket teszek politikusokra, közszereplőkre.

Azért mert kezdettől így indult. Visszagondolva szinte hallom a 25 évvel ezelőtti M1 szignálokat, feltudom idézni a díszleteket és ahogy apukám indulatokkal teli, egyoldalú párbeszédet folytat a műsorvezetővel vagy vendégével, anyukám pedig csitítja. Mielőtt oviba indultunk, mikor az általános iskolát kezdtem, az érettségim napján, állandó és elmaradhatatlan része volt a napkezdésnek. Csakúgy, mint a vasárnapi ebédfőzésnek a Kossuth rádió egész délelőtti műsorsávja.

A reggeleket tekintve ugyanilyen berögződés a szombati és vasárnapi villásreggeli. Jó kis örökség, nem igaz? Nálunk a hétvégi ham & eggs szentírás volt. A reggeliző asztal körül akár délelőtt tízig vagy tovább is elmolyoltunk. A házi – mai szóhasználattal élve- kézműves szalonnát vagy füstölt tarját tükörtojással és friss fehérkenyérrel falatoztuk. És nem tudtunk ráunni évtizedek alatt sem. Van persze más kombináció is. Tavasszal, mikor az erdőszél már tele van szegfűgombával- gombás rántotta. Olykor vajas pirítós, szigorúan 6 perces lágytojással és füstölt szárazkolbásszal. Néha a Jamie Oliver-féle brit reggeli.

Úgy veszem észre, ezt a mintát sem nővérem, sem én nem tudtuk, és nem is akartuk megváltoztatni. Maradt hát a hétvégi szertartásos reggeli. A lényeg, hogy üljünk le, együnk, nevetgéljünk. És persze vitatkozzunk, egymásnak feszüljünk, feleseljünk, összeboruljunk. Ahogy azt illik.

A brit reggeli hozzávalói 2 személyre:
  • 2 db sütni való kolbászka
  • 4 szelet füstölt szalonna
  • 4 db gomba
  • 2 nagy paradicsom
  • 4 tojás
  • 2-2 szelet vajas pirítós
  • 2-2 ek. paradicsomos babkonzerv
  • 2 ek. napraforgó olaj
Elkészítés:

A hozzávalókat egy magas falú serpenyőben összesütjük az alábbi sorrendben: kolbász, szalonna, gomba, félbeszelt paradicsom, tojás. Az összetevők eggyé fognak állni, mint egy szép festmény. A tükörtojás sárgáját mindenképpen lágyan hagyjuk!

Nagy tányérra csúsztatjuk, kanalazunk mellé a babból és vajas pirítóst ropogtatunk hozzá.

Az ebédig –nálunk 14.00 óráig :) - kibírjuk!

*Erus

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroerous.blog.hu/api/trackback/id/tr6811776897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása