[caption id="attachment_67" align="aligncenter" width="511"] Yummm[/caption]
Nagy közhely, tudom, hogy a gyermekkorban észrevétlenül rögzült minták az embert végigkísérik élete során. Csak felnőtt fejjel leszünk olyan önreflexívek, hogy erre rádöbbenve megváltoztatjuk vagy mosollyal nyugtázva elfogadjuk a sémákat.
Múlt héten a reggeli készülődés közben vetődött fel bennem a kérdés: miért csak úgy indulhat a nap, hogy a közszolgálati csatorna híradását hallgatom, miközben a fogamat mosom vagy mélán állok a ruhásszekrény előtt és pikírt megjegyzéseket teszek politikusokra, közszereplőkre.
Azért mert kezdettől így indult. Visszagondolva szinte hallom a 25 évvel ezelőtti M1 szignálokat, feltudom idézni a díszleteket és ahogy apukám indulatokkal teli, egyoldalú párbeszédet folytat a műsorvezetővel vagy vendégével, anyukám pedig csitítja. Mielőtt oviba indultunk, mikor az általános iskolát kezdtem, az érettségim napján, állandó és elmaradhatatlan része volt a napkezdésnek. Csakúgy, mint a vasárnapi ebédfőzésnek a Kossuth rádió egész délelőtti műsorsávja.
A reggeleket tekintve ugyanilyen berögződés a szombati és vasárnapi villásreggeli. Jó kis örökség, nem igaz? Nálunk a hétvégi ham & eggs szentírás volt. A reggeliző asztal körül akár délelőtt tízig vagy tovább is elmolyoltunk. A házi – mai szóhasználattal élve- kézműves szalonnát vagy füstölt tarját tükörtojással és friss fehérkenyérrel falatoztuk. És nem tudtunk ráunni évtizedek alatt sem. Van persze más kombináció is. Tavasszal, mikor az erdőszél már tele van szegfűgombával- gombás rántotta. Olykor vajas pirítós, szigorúan 6 perces lágytojással és füstölt szárazkolbásszal. Néha a Jamie Oliver-féle brit reggeli.
Úgy veszem észre, ezt a mintát sem nővérem, sem én nem tudtuk, és nem is akartuk megváltoztatni. Maradt hát a hétvégi szertartásos reggeli. A lényeg, hogy üljünk le, együnk, nevetgéljünk. És persze vitatkozzunk, egymásnak feszüljünk, feleseljünk, összeboruljunk. Ahogy azt illik.
A brit reggeli hozzávalói 2 személyre:- 2 db sütni való kolbászka
- 4 szelet füstölt szalonna
- 4 db gomba
- 2 nagy paradicsom
- 4 tojás
- 2-2 szelet vajas pirítós
- 2-2 ek. paradicsomos babkonzerv
- 2 ek. napraforgó olaj
A hozzávalókat egy magas falú serpenyőben összesütjük az alábbi sorrendben: kolbász, szalonna, gomba, félbeszelt paradicsom, tojás. Az összetevők eggyé fognak állni, mint egy szép festmény. A tükörtojás sárgáját mindenképpen lágyan hagyjuk!
Nagy tányérra csúsztatjuk, kanalazunk mellé a babból és vajas pirítóst ropogtatunk hozzá.
Az ebédig –nálunk 14.00 óráig :) - kibírjuk!
*Erus