Nagy szívfájdalmam, hogy nálunk nincs igazán hagyománya a közösségi nasizásnak. Film- és focimeccsnézés közben chipset és/vagy pattogatott kukoricát majszolunk. Ha áthívom a lányokat beszélgetni próbálok mindig valamit kitalálni, hogy az asztal - ami felett éjszakába nyúlóan diskurálunk - ne legyen olyan egyhangú és szürke.
Mindig jó megoldás ilyenkor a jófajta pékáru és zöldség valamilyen mártogatóssal és sajttal. Ezt aztán tényleg a végtelenségig lehet variálni. Kedvencem a garlic bread azaz a beirdalt, fokhagymás, petrezselymes vajjal megkent és újra megsütött kenyér, mondjuk camembert vagy brie sajttal és friss, édes paradicsommal.
Köztudott, hogy a spanyolok élen járnak a beszélgetés - italozás közben fogyasztott falatkák elkészítése, fogyasztása terén. Barcelonai utam során szert tettem némi tapasztalatra a témát illetően. A katalán fővárosban élő drága barátnőmet, Hildát látogattam meg egy kicsit szerencsétlen időpontban, mert ottlétem első és utolsó napját kivéve végig esett az eső. Természetesen ez nem akadályozott meg abban, hogy példamutató turista módjára meglátogassam a Sagrada-t, a Güell Parkot, az olimpiai negyedet, ötszázszor végigjárjam a Ramblas-t és bemenjek legalább egy tapas-bárba.
Most két olyan csudafinom és egyszerű - Barcelonában ellesett - falatkát osztok meg Veled, amit ha vendégeidnek elkészítesz, tutira a nyakadon maradnak a foci EB teljes ideje alatt.
Patatas bravas
Hozzávalók:
- 1,5 kg aprószemű újburgonya
- só, frissen őrölt bors
- 1 db hámozott paradicsomkonzerv
- 1 pici fej vöröshagyma
- pici friss chili vagy 1 kk. chilipehely
- pici cukor, só, bors
A burgonyát gondosan megmossuk, nem pucoljuk! Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe dobáljuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk. Előmelegített sütőbe toljuk, belül puhára, kívül szép aranyszínűre sütjük. Az apró kockára vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, ráöntjük a hámozott paradicsomot, fűszerezzük. 20 percig rotyogtatjuk. A jó csípős paradicsomszószt a sültkrumplira kanalazzuk.
Spanyol tortilla, paprikás kolbásszal és tejföllelHozzávalók:
- 6 db tojás
- 2 nagy szem főtt burgonya
- 1 nagy fej hagyma
- 2 ek. olívaolaj
- só, bors
- 15 dkg paprikás, csípős szárazkolbász vagy szalámi
- 2 dl tejföl
Az olajat egy magas falú, maximum 22 cm átmérőjű serpenyőben felhevítjük, rádobjuk a kockára vágott hagymát. A főtt krumplit 1x1 cm-es kockákra vágjuk és utána küldjük. A felvert tojásokat ráöntjük és várunk, nem mozdítjuk. 1,5 perc után alálesünk és ha szép aranyszínű a tojásos egyveleg talpa, egy tányérra csúsztatjuk, majd a nyers felével visszaügyeskedjük a serpenyőbe. Egy szép, „összetartó” kompozíciót kell kapnunk. Tányérra borítjuk, és miután egy picit kihűlt, hasábokra vágjuk. A tortilla darabok tetejére kolbászkarikát helyezünk és tejföllel díszítjük. A feltétet lecserélhetjük egy olívabogyóra, marinált paprikára, fokhagymás pirított gombára, vagy ehetjük csak úgy magában és felejtsük már el a pattogatott kukoricát! :D A maradékot reggelire betehetjük két szelet kenyér közé vagy valami finom buciba.
*Erus